Диференційований підхід до корекції постхірургічного рецидиву декомпенсованих форм варикозної хвороби вен нижніх кінцівок

Автор(и)

  • О.В. Соколов Дніпропетровська медична академія МОЗ України, кафедра хірургії №2, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2415-8127.2020.61.96-100

Анотація

Вступ. Незважаючи на те, що безпосередні результати хірургічного лікування варикозної хвороби вен нижніх кінцівок(ВХНК) є загалом успішними, рецидиви захворювання виникають від 20% до 80% пацієнтів, в залежності від періоду післяопераційного спостереження. Середня різниця у часі між первинною операцією та хірургічною корекцією рецидиву може складати від 6 до 20 років.

Мета дослідження. Оцінити результати лікування рецидивів варикозної хвороби вен нижніх кінцівок з трофічними виразками при використанні ендовенозних методик та класичної хірургії.

Матеріали та методи. У дослідження було включено 23 хворих з рецидивами варикозної хвороби вен нижніх кінцівок у стадії С6 після втручань з кросектомією. Пацієнтів було розділено на дві групи. В І групу було включено 12 пацієнтів, яким було проведено корекцію рецидиву шляхом повторної спроби кросектомії та хірургічного видалення вен шляхом стрипінгу та мініфлебектомії. У ІІ групу ввійшли 11 пацієнтів, яким було проведено корекцію рецидиву шляхом комбінованих ендовенозних втручань з використанням радіочастотної абляції залишеної культі та невидаленої частини саженних стовбурів, склеротерапії зон неоваскуляризації та хірургічним видаленням варикозно-деформованих притоків.

Результати досліджень та їх обговорення. Через 2 місяці після проведення втручань венозні трофічні виразки за-гоїлися у 10 хворих (83,3%) І групи та 11 хворих (100,0%) ІІ групи. Швидкість епітелізації виразок протягом всього періоду спостереження була співставною у обох групах і склала 42,1 ± 6,4 доби (І група) та 39,2 ± 6,1 діб (ІІ група). При цьому протягом першого місяця зменшення площі виразки, у відношенні її у порівнянні зі станом перед операцією у хворих I групи у 2,3±0,5 (p>0,005), у хворих IІ групи у 2,1± 0,4 (p>0,005). Повторне відкриття виразки, протягом дворічного періоду спостереження, відбулося у 3 хворих (25,0%) І групи. При УЗ-дослідженні у всіх них було виявлено значний горизонтальний рефлюкс по неспроможніх перфорантних венах у підвиразковій ділянці. Рецидивів виразки у ІІ групі не спостерігалося.

Висновки. Ретельне обстеження хворих перед операцією, використання інтраопераційного УЗ-контролю та моніторинг у післяопераційному періоді дозволяють зменшити кількість тактичних помилок у лікувальному процесі рецидивів варикозної хвороби. Використання ендовенозних методів в лікуванні рецидивів варикозної хвороби вен нижніх кінцівок дозволяє покращити результати лікування та зменшити кількість ускладнень.

Ключові слова: варикозна хвороба, радіочастотна абляція, венозна гемодинаміка, трофічні виразки, рецидив.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-30

Номер

Розділ

Статті