Про можливі військові втрати Закарпаття у Першій світовій війні (архівно-статистичне дослідження)

Автор(и)

  • О.Г. Лавер Ужгородський національний університет, факультет інформаційних технологій, Ukraine
  • Ю.М. Фатула Ужгородський національний університет, факультет післядипломної освіти, Ukraine
  • К.О. Лавер Ужгородський національний університет, медичний факультет №2, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2415-8127.2019.60.72-77

Анотація

Вступ. Питання військових втрат жителів Закарпаття в лавах австро-угорської армії у Першій світовій війні на сьогоднішній день є практично не вивченим.

Мета дослідження: на підставі бібліографічних та архівних матеріалів, використовуючи науково обґрунтовані математичні розрахунки, встановити найбільш імовірні можливі втрати Закарпаття у Першій світовій війні.

Матеріали та методи. Аналізується достовірність джерельних баз із підрахунку військових втрат. Авторами на основі достовірних джерел наводяться наближені розрахунки можливих втрат закарпатців за трьома напрямками: 1) базуючись на чисельності населення тодішнього Закарпаття та Австро-Угорщини; 2) аналізуючи територіальний принцип мобілізації в Австро-Угорщині; 3) опираючись на архівні дані чеського військового державного архіву (м. Прага).

Результати досліджень та їх обговорення. На підставі введення поняття розмаху військових втрат широкий інтервал втрат коливається в межах 9.775 – 33.204 загиблих австро-угорських вояків, мобілізованих із території нинішнього Закарпаття. Звужений інтервал дає оцінку 13.596 – 17.594 – 23.889, хоча, на думку авторів, реальні втрати, вірогідніше, коливаються у вимірі 17.5000 – 18.000.

Висновки. Авторами вперше оприлюднені науково обґрунтовані цифри найбільш імовірних військових втрат закарпатців у Першій світовій війні, яка була драматичною сторінкою в історії нашого краю.

Ключові слова: Перша світова війна, австро-угорська армія, військові втрати, Закарпаття.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-31

Номер

Розділ

Статті