Лікування пацієнтів із гострим інфарктом міокарда в Мукачівській центральній районній лікарні (Україна) та в Кардіологічному центрі в Банській Бистриці (Словацька Республіка)

Автор(и)

  • В. І. Ряшко Ужгородський національний університет, медичний факультет, кафедра факультетської терапії, Ukraine
  • М. І. Фатула Ужгородський національний університет, медичний факультет, кафедра факультетської терапії, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2415-8127.2019.59.78-81

Ключові слова:

Гострий інфаркт міокарда, Реперфузія, Коронарографія, Стентування, STEMI, NSTEMI, Надання медичної допомоги, Смертність

Анотація

Вступ. На сьогоднішній день серцево-судинні захворювання (ССЗ) є основною причиною смертності в промислово розвинених країнах світу, в тому числі й в Україні. Tому від правильно поставленого діагнозу та своєчасно проведеного лікування залежить життя пацієнтів. Згідно з даними Асоціації інтервенційних кардіологів України, впродовж 2017 року в 11 областях України смертність від гострого інфаркту міокарда (ГІМ) знизилась на 20% порівняно з 2015 роком. Причиною цього є розбудова реперфузійних центрів у країні та закупівля якісних стент-систем, які надаються пацієнту при ургентних випадках безкоштовно.

Мета дослідження. Дослідити принципи лікування хворих на гострий інфаркт міокарда в Україні та Словацькій Республіці, порівняти показники смертності від даної патології за останні 6 місяців та знайти оптимальні методи лікування, які продовжать життя таких пацієнтів.

Матеріали та методи. Oпрацьовано 100 стаціонарних карт пацієнтів із ССЗ, які поступили за останні 6 місяців до кардіологічного центру в Банській Бистриці, що в Словацькій Республіці, та 100 стаціонарних карт пацієнтів із ССЗ, які поступили за той же проміжок часу до кардіологічного відділення Мукачівської центральної районної лікарні (ЦРЛ), Україна. Відбір стаціонарних карт був механічний, кожна 2 карта у відділенні. Кількість населення у містах майже однакова: у Банській Бистриці – 77 000 (у 2017 р.), у Мукачеві – 86 000 (у 2016 р.). Обстеження хворих проводили відповідно до уніфікованих клінічних протоколів (накази МОЗ України № 164 від 02.03.2016р. та № 455 від 02.07.2014р.).

Результати досліджень та їх обговорення. У ході дослідження було встановлено, що українські протоколи надання медичної допомоги пацієнтам з ST Elevation Myocardial Infarction (STEMI) та Non-ST Elevation Myocardial Infarction (NSTEMI) відповідають міжнародним, однак показник стаціонарної та 6-місячної смертності залишається вищим, ніж у Словацькій Республіці. Після запровадження в Україні безоплатного стентування в екстрених випадках для пацієнтів із ГІМ смертність знизилась на 28% порівняно з показниками 5-річної давності, але в той же час показники 6-місячної смертності пацієнтів досі залишаються високими.

Висновки. Для зниження показників летальності від гострого інфаркту міокарда необхідно покращити укомплектування кардіологічні бригади швидкої медичної допомоги, продовжувати розбудову кардіологічних центрів у країні та їх забезпечення необхідним устаткуванням і безкоштовними стентами, внести зміни до діючого протоколу надання медичної допомоги пацієнтам з гострим інфарктом міокарда без елевації сегмента ST, які стосуватимуться до обов’язкового виконання коронарографії в плановому порядку після проведеного лікування.

Посилання

Andriivska SO. Hostryi koronarnyi syndrom: mizhnarodnyi dosvid i suchasni pozytsii. Liky. 2015;2(23):24-29. [In Ukrainian].

Kravchenko AM Dohospitalnyi trombolizys pry hostromu koronarnomu syndromi, mozhlyvosti pokrashchyty vyzhyvannia. Medytsyna neotlozhnыkh sostoianyi. 2013;2:89-94. [In Ukrainian].

Rekomendatsyy ESC po vedenyiu bolnыkh s ynfarktom myokarda s podъemom sehmenta ST. Medicine Review. 2008;5(5):818. [In Russian].

Rekomendatsyy Evropeiskeho Kardyolohycheskoho Obshchestva po provedenyiu perkutantnыkh koronarnыkh vmeshatelstv. K. 2005:12,13,16,27. [In Russian].

Uriadovyi portal. Ministerstvo okhorony zdorov’ia Ukrainy. Bezoplatne stentuvannia, reperfuziini merezhi, anhiohrafy: yak zminiuietsia systema nadannia dopomohy patsiientam z khvorobamy sertsia. Rezhym dostupu: https://www.kmu.gov.ua/ua/news/bezoplatne-stentuvannya-reperfuzijni-merezhi-angiografi-yakzminyuyetsyasistema-nadannya-dopomogi-paciyentam-z-hvorobami-sercya. 09.04. 20019 r. [In Ukrainian].

ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes in patients presenting without persistent ST-segment elevation. European Heart Journal. 2016;37:267-315.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-19

Номер

Розділ

Статті