Мінеральна щільність кісткової тканини у хворих на серонегативні спондилоартрити жителів Закарпатської області

Автор(и)

  • М. М. Кишко Ужгородський національний університет, медичний факультет, кафедра госпітальної терапії, Україна
  • М. В. Бичко Ужгородський національний університет, медичний факультет, кафедра госпітальної терапії, Україна
  • С. А. Цьока Ужгородський національний університет, медичний факультет, кафедра госпітальної терапії, Україна
  • Т. В. Кишко Закарпатська обласна клінічна лікарня імені А. Новака, фізіотерапевтичне відділення, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2415-8127.2018.58.111-114

Ключові слова:

Cеронегативні спондилоартрити, Денситометрія, Остеопенія, Остеопороз

Анотація

Вступ. Порушення метаболічних процесів при серонегативних спондилоартритах може супроводжуватись розладами обміну кальцію, фосфору і вітаміну D, що приводить до порушення мінеральної щільності кісткової тканини у поперековому відділі хребетного стовпа та шийці стегнової кістки.
Мета дослідження. Вивчити мінеральну щільність кісткової тканини у поперековому відділі хребетного стовпа і шийці стегнової кістки хворих на серонегативні спондилоартрити в залежності від віку, статі та рентгенологічної стадії сакроілеїту.
Матеріали та методи. Проведено аналіз результатів денситометричного обстеження поперекового відділу хребетного стовпа і шийки стегнової кістки 48 хворих на серонегативні спондилоартрити, різного віку і статі. Оцінку показників проводили за рекомендаціями Всесвітньої Організації охорони здоров’я. Зміни вивчених показників виражали у процентах.
Результати досліджень та їх обговорення. Патологічні зміни рентгенівської денситометрії поперекового відділу хребетного стовпа і шийки стегнової кістки у хворих на серонегативні спондилоартрити виявлені у 66,7 % пацієнтів. У 40,6 % виявлені зміни обох обстежуваних зон, а у 59,4 % – зміни тільки поперекового відділу хребта або тільки шийки стегнової кістки. Одноразово остеопороз поперекового відділу хребта і остеопенія шийки стегнової кістки виявлена у 53,8 % обстежуваних осіб. Остеопенія обох обстежуваних зон виявлена у 37,5 %, а остеопороз – у 7,7 %. У чоловіків зміни денситограми виявлені у 53,8 %, а у жінок – у 72,5 %. До 60 років мінеральна щільність кісткової тканини виявлена зміненою у 60 %, а старше 60 років – у 84,7%. Співвідношення чоловіків до жінок до 60 років становило 1 : 5, а після 60 років 1 : 2,5. До 60 років переважали зміни одної обстежуваної зони (70,6 %) з ознаками остеопенії, після 60 років одноразово обох з ознаками остеопорозу (50 %). Ознаки сакроілеїту при рентгенологічному обстеженні виявлені у всіх обстежених: двобічний ІІ стадії у 21,9 %, однобічний ІV стадії у 8,1 % і двобічний ІІІ – ІV стадії у 70 %. Остеопенія виявлена у 71,9 %, остеопороз – у 6,2 %, поєднання остеопенії шийки стегнової кістки і остеопорозу поперекового відділу хребетного ставпа у 21,9 %. Остеопенія домінувала серед хворих з І та ІІ рентгенологічною стадією сакроілеїту, а остеопороз і поєднання остеопенії шийки стегнової кістки і остеопорозу поперекового відділу хребетного стовпа (L1 – L4) – з ІV стадією.
Висновки. Порушення мінеральної щільності кісткової тканини виявлено у 66,7 % хворих на серонегативні спондилоартрити. Частота змін домінувала у осіб жіночої статі (72,5 %). Зміни мінеральної щільності кісткової тканини у осіб хворих на серонегативний спондилоартрит, які проживають у Закарпатській області, проявлялись у більшості відсотків поєднанням остеопорозу поперекового відділу хребетного стовпа і остеопенією шийки стегнової кістки.

Посилання

Godzenko AA. Nediferencirovanie formi spondiloartritu: problemi diagnostiki і klasifikaciji. Consilium Medicum. 2016;2. [In Russian].

Povoroznyuk VV, Prijmics UJ. Nejropaticsnij component bolyu v pacijentiv riznoqo viku z osteoporozom kollinniq suqlobiv. Novosti mediciny i farmaciji v mire. 2015;16(559): 6-9. [In Ukrainian].

Nash P, Mtase P, Braun J. Seronegative spondyloarthropathies: to lump or split? Ann. Rheum. 2015;64(Suppl. ІІ):9-13.

Kim SY, Schneeweiss S, Liu J. Risk of osteoporotic fracture in a large population-based cohort of patients with rheumatoid arthritis. Arthritis Research and Therapy. 2010;21ss4:154

Kyshko MM, Bychko MV, Truskavetskij BL, Kyshko KM, Oros RB. Klinicsni projavi ta stryktyrnofunkcionalni zmini kistkovej tkanini u hvoruh na osteoartros ziteliv Zakarpatskoi oblasti. Naukovij visnik Uzhorodskeho universitetu. 2017;1(55):50-53 [In Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-20

Номер

Розділ

Статті